20 Nisan 2007 Cuma

gaziantepten güncel haberler

Kaleye çevre düzenlemesi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, tarihi Antep Kalesi çevresinde yaptığı düzenleme çalışmaları sürdürülüyor. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Kale Çevre Düzenleme Projesi'nin, Adana Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığı belirtildi. Açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı kaynağa istinaden Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılan çevre düzenlemesinde çalışmaların devam ettiği kaydedilerek, "Aralık 2007 tarihinde Kale etrafındaki üç yapının restorasyonlarının tamamlanarak eş zamanlı olarak hizmete açılması planlanmaktadır" denildi.
Kale etrafında bitkilendirme, oturma alanları, havuz, aydınlatma, kaldırım, yürüyüş yolları, kafeterya, danışma bürosu ve otopark ile sosyal donatı alanı oluşturulacağı ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Kalenin giriş meydanının düzenlenmesi, gişeler, giriş çıkış turnikeleri, turizm bilgilendirme ofisi, hediyelik eşya üniteleri, seyir mekanları ve bilgilendirme panoları yer alacaktır. Kale altı sokak, Şirvani Cami sokak, Köprübaşı sokak, Naip Hamamı sokak ve Mezbaha caddesi çevre düzenleme projesiyle yeni çehresine kavuşacaktır. Böylece kale ve çevresi hem şehrin cazibe merkezi haline getirilecek hem de tarihi doku korunacaktır. Tarih turizmi ile bölgeye olan ilgi artırılıp, turizm potansiyelinin güçlenmesi sağlanacak, yeni nesillere sosyal ve kültürel değerler emanet edilerek hayat kazandırılmış olacaktır. Bu projenin hayat bulmasıyla birlikte, Kale çevresinden Bakırcılar Çarşısı'na kadar olan hat üzerinde de projelendirme çalışmalarına başlanarak, Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasın korunması ve yaşatılması ile ilgili projelerini hayata geçirerek Gaziantep halkına hizmet etmeye devam edecektir."(İHA)

Ömer Abuşoğlu' nu Trafik Kazasında Kaybettik...


Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde otomobiliyle şarampole uçan ANAP Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu (56) hayatını kaybetti. Kazada yaralanan Abuşoğlu'nun 2 yaşındaki torununun da beyin ölümü gerçekleşti.
Ailesiyle birlikte Gaziantep'ten Ankara'ya gitmek için dün 06 YOR 81 plakalı Toyota marka otomobille yola çıkan Abuşoğlu, Osmaniye'nin Toprakkale ilçesi otoban turnikelerine geldiğinde direksiyon hâkimiyetini yitirdi. Bariyerlere çarpan otomobil şarampole yuvarlandı.
Yoğun bakıma alındıAbuşoğlu, eşi Aysel (53), gelini Yadigâr (28) ve torunu 2 yaşındaki Ayşegül Sena yaralandı. Ömer Abuşoğlu, Osmaniye Devlet Hastanesi'nde kalp ve damar cerrahisi olmaması nedeniyle Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edildi. Burada yoğun bakıma alınan Abuşoğlu, 2.5 saat süren yaşam mücadelesini 18.30'da kaybetti. Kazayı hafif sıyrıklarla atlatan Aysel Abuşoğlu, eşinin ölüm haberini hastanede aldı.
Yetkililer, yaklaşık 1.5 ay önce kalbine stent takılan Abuşoğlu'nun, geçirdiği kalp rahatsızlığı ya da direksiyonda uyuması sonucu direksiyon hâkimiyetini kaybettiği ihtimali üzerinde durulduğunu kaydettiler. Abuşoğlu, bugün memleketi Gaziantep'te toprağa verilecek.
HASAN KILIÇ Osmaniye DHA

Okulda Şiddet


Gaziantep'te okul bahçesinde lise öğrencilerinin kavgasını ayırmaya çalışan bir öğretmen, bir öğrencinin şikayeti üzerine okula gelen yakınları tarafından darp edildi. Edinilen bilgiye göre, Alleben Mahallesi üzerinde bulunan Bayraktar Lisesi'nde okuyan 10. sınıf öğrencisi H.S. ile bir grup öğrenci arasında kavga çıktı. Öğrencilerin kendi aralarında kavga ettiğini gören beden eğitimi öğretmeni Fethullah D. olaya müdahale ederek, kavgayı ayırmak istedi. Okul bahçesinde meydana gelen kavgayı ayırmak isteyen beden eğitimi öğretmeni Fethullah D. ile 10. sınıf öğrencisi H.S. arasında tartışma çıktı. Tartışma üzerine öğrenci H.S. telefonla yakınlarını arayarak öğretmen Fethullah D.'yi şikayet etti.
H.S.'nin telefonu üzerine okula gelen yaklaşık 10 kişilik bir grup, öğretmen Fethullah D. ile tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine H.S.'nin yakınları olduğu iddia edilen grup, öğretmen Fethullah D.'yi okul bahçesinde darp etti. Okul idaresi ve öğretmenlerin ihbarı üzerine okula çok sayıda polis ekibi geldi. Polis, kavgaya müdahale ederek öğretmen Fethullah D.'yi darp ettikleri gerekçesiyle grubu gözaltına aldı.
Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor. (olaymedya)

Nevruz Sakin Geçti

Gaziantep'te Nevruz etkinlikleri düzenlendi. Etkinliğin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda, yoğun güvenlik önlemi alınırken, alana gelen vatandaşlar üst aramasından geçirildi. Gaziantep'te Nevruz etkinlikleri düzenlendi. Etkinliğin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda, yoğun güvenlik önlemi alınırken, alana gelen vatandaşlar üst aramasından geçirildi. Nevruz kutlaması, Nevruz Tertip Komitesi adına DTP Gaziantep İl Başkanı Vakkas Dalkılıç'ın konuşmasıyla başladı. Yapılan konuşmalar sonrasında alana toplananlar müzik eşliğinde halay çekip eğlendiler. Bu arada, alanda bulunan bazı grupların zaman zaman yasa dışı sloganlar attığı gözlendi. Ayrıca, kutlamalar sırasında, alana girmek isteyen bir kişiye polisin kimlik sormasına tepki gösterilmesi üzerine kısa süreli gerginlik çıktı. Alanda bulunan polis ekipleri, gruba müdahale ederek, gerginliği kısa sürede sona erdirdi. Nevruz kutlamaları sonrasında, vatandaşlar, polis gözetiminde olaysız bir şekilde alanı terk
GAZÜ’DE NEVRUZ ATEŞİGaziantep'te, Nevruz Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) işbirliğiyle düzenlenen kutlama programı, GAZÜ yerleşkesinde, Rektör Prof. Dr. Erhan Ekinci, Vali Yardımcısı İsmet Bayhan ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan ile akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
GAZÜ Fen ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Behiye Köksel, konuşmasında, en eski bahar bayramı olan Nevruz bayramında baharın gelişinin coşkuyla kutlandığını söyledi.
Nevruz'un kelime anlamının ''yeni gün'' olduğunu ifade eden Köksel, ''Mevsim şartlarının hayati önem taşıdığı, sosyo-kültürel anlamda toprağa ve hayvancılığa bağlı yaşam süren toplumlarda baharın başlaması, yoksulluktan bereket ve bolluğa kavuşmak anlamında büyük bir coşku ve kutsanma sebebidir'' dedi.
Behiye Köksel, Nevruz adetleri içerisinde kötülüklerde temizlenme, yenilenme, esi yılın ağırlığından kurtulma ve dileklerin gerçek olması amacıyla ateş üzeriden atlamanın önemli bir yer tuttuğunu anlatarak, şunları söyledi:
''Kültürümüzde köklü bir yere sahi olan bahar bayramı, değişik tarihlerde de olsa Çin Seddi'nden Avrupa'ya kadar Avrasya'da birçok halkların kutladığı bayramdır. Bahar herkesin baharı, bayram herkesin bayramıdır. Yeni bir yılın başlangıcı, baharın bolluğu, sevinci ve coşkusuyla gelişi anlamında gelenek ve göreneklerimizin sergilendiği Nevruz bayramınız kutlu olsun.'' Törende, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen ''Nevruz'' konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Ekinci, Vali Yardımcısı Bayhan ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Tapan, Nevruz ateşini yaktı ve baharın bolluk getirmesini simgeleyen ''bereket tepsisini'' ateşe attılar Öğrenciler de davul zurna eşliğinde halay çekerek, ateşin üstünden atladılar.(olaymedya)

Okyanus Parkı İPTAL


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'te 75 milyon dolara mal olması beklenen Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük üçüncü okyanus parkı projesinden vazgeçtiklerini söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep'te 75 milyon dolara mal olması beklenen Türkiye'nin ilk, dünyanın en büyük üçüncü okyanus parkı projesinden vazgeçtiklerini söyledi. Güzelbey, yaptığı açıklamada, yap-işlet-devret modeli ile yabancı sermaye ile gerçekleşecek projede yasal süreç işleyince bu büyük projeyi iptal ettiklerini belirtti. Bölge İdare Mahkemesi'nden gelecek karar için en azından iki yıl beklemek zorunda olduklarına dikkat çeken Güzelbey, ''Bu işte yasal süreç işleyince vazgeçtik. Yabancı sermaye ürkek kuş gibidir serbest bırakırsan uçurursun, çok sıkarsan canını çıkarırsın. Yabancı yatırımcı ile görüştüğümüzde Türkiye'deki bürokrasiden, yargı sürecinden, ihale sürecinden çekindiklerini ifade ediyorlar'' diye konuştu. Alman yatırımının gerçekleşmemesi nedeniyle Kuveyt'le işbirliği olanaklarını gündemlerine aldıklarını, Gaziantep'e yatırım olanaklarını gündeme getireceklerini kaydeden Güzelbey, şöyle konuştu: ''Şimdi baktığınız zaman yurt dışında işler böyle değil. Eğer kentin, ilin menfaati varsa bu her şeyin üstünde geliyor. Ama Türkiye'de bu zihniyete ne yazık ki prim veriliyor. Yaptıran değil yaptırmayan hep kahraman oluyor. Şunu yaptırmadık, bunu engelledik diye seviniyorlar. Aslında burada kaybeden kim diye sormak gerekiyor. Tabii ki şehir kaybediyor. Bu kadar net ve açık. '' -''BU PROJE BİZİM İÇİN GEREKLİYDİ''- ''Okyanus Park'' bizim için gerekliydi, bu proje Gaziantep'e ivme kazandırıp, kenti cazibe merkezi haline getireceğini anlatan Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gaziantep'te 80 bin metrekarelik alanda inşa edeceğimiz okyanus parkında büyük bir gölün yanı sıra yüzme havuzları, su oyunları eğlence mekanları, botanik bahçesi, 5 yıldızlı bir otel, 1800 kişilik bir oditoryum, kültür merkezi, sinema, spor salonları, tenis kulübü, çocuk parkları, fast food ve restoranlar, otopark ve gezi alanları yer alacaktı. Parkın işletme aşamasında 200-350 kişiye istihdam sağlaması ve kentin ekonomisine canlılık kazandırmasının yanı sıra bölgenin ve Ortadoğu'nun en önemli su oyunları, kültür ve konaklama merkezi olmasını hedeflemiştik. '' Okyanus parkı projesinin dünyaca ünlü Alman mimar Neumayer tarafından çizildiğini belirten Güzelbey, şunları kaydetti: ''Okyanus parkı, kültür parkı içine yapmayı düşündüğümüz 80 bin metrekarelik bir alana yayılacaktı. Bu parkın başlangıç yeri Sarıgül Mahallesi'nde Zübeyde Hanım Bulvarı'na girerken sol taraftan başlıyordu. Yeşil örtü bozulmayacaktı. Yap-işlet-devret modeliyle yapacağımız projeyi Alman bir firmayla ortaklaşa geliştirecektik. Belediye olarak cebimizden para da çıkmayacaktı. Ayrıca, Gaziantep ekonomisine, istihdamına ve iç turizme önemli katkıda bulunacak, parka hem çevre illerden hem de bölge ülkelerinden ziyaretçi gelecekti.'' Güzelbey, Okyanus parkının iptal edilmesiyle birlikte kendi imkanları ile yapımını gerçekleştirdiklerini ''Şehir Parkı'' projesini yapmaya başladıklarını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Okyanus parkını şehir parkı olarak değiştirdik. Orada, yürüyüş alanları, havuz, büfe, çocuk oyun alanları, çok amaçlı bir salon, restoran olacak. Bu alanda otel projemiz yok, bizden önceki dönem içinde satılan arazide otel projesi var ama otel yapılmıyor. satılan arazide hemen oteli yapacaksın diye şartta konuşmamış. Burası daha da bekleyecek gibi. belediye olarak elimizden bir şey gelmiyor. Yurt dışında böyle rantlı bir yer satıldığı zaman süre konuluyor, 5 sene içinde yapmazsan belediye yüzde 20 vergi olarak alıyor. 5 yıl içinde yapılmazsa mülk tekrar belediyeye geçiyor. Bu şehir şimdi nasıl büyüsün, her yerde hazine arazileri, belediye mülkleri var. Bizim bir yerimiz yok. '' -OKYANUS PARK PROJESİNİN GEÇMİŞİ- CHP İl Başkanlığı ve Sivil toplum Örgütleri, geçen yıl Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce yapılması planlanan Okyanus Park projesinin ihalesinin iptal edilmesi ve çalışmaların durdurulması istemiyle İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu. Gaziantep'te 41 sivil toplum örgütünce oluşturulan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nı Koruma Platformu da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Okyanus Parkı Projesi'nin 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nın bütünselliğini bozacağını düşündüklerini bildirmiş, projenin iptalini istemişlerdi.(olaymedya)

Hiç yorum yok: